עושים את זה נכון: כל מה שצריך לדעת על הצו הראשון

גיוס לצה"ל הוא חלק כמעט בלתי נפרד מהיותנו ישראלים. אך לפני המסע משנה החיים שלנו בתור חיילים, ישנו השלב הראשון אשר יקבע את העתיד שלכם בתור חיילים, ואולי אפילו את משך חייכם. הצו הראשון כולל בתוכו הצצה לעתידכם, וכדי לזכות בהזדמנות שווה, אנו ממליצים לכם לדעת כמה שיותר עליו. המשיכו לקרוא!

מהו צו ראשון?

צו ראשון הוא בעיקרון ההוראה להגיע אל לשכת הגיוס האזורית באזור מגוריכם כדי לבחון לאיזה תפקיד בצה"ל אתם מתאימים. מדובר בצו מחייב ואי הגעה היא עבירה פלילית. אם אתם לא יכולים להגיע ללשכת הגיוס ביום שנקבע, מחובתכם ליצור קשר ולבקש שינוי במועד הצו. הוא מתבצע בדרך כלל בגיל 16 וחצי לפי תאריך הלידה העברי. השלבים השונים שתעברו ביום זה יעזרו לצבא להכיר אתכם אישית ולדעת מהן יכולותיכם כדי להתאים לכם את התפקיד הצבאי בצורה הטובה ביותר, תוך מענה על צורכי המערכת.

מה עושים בצו הראשון?

כדי להיות מוכנים נפשית ליום חשוב זה, כדאי שתדעו מה מצפה לכם:

  • ניתוב: התחנה הראשונה בצו הראשון היא הצגת תעודת הזהות שלכם וקבלת מדבקת ברקוד אישית. בעזרת מדבקה זו תוכלו לעבור בין התחנות השונות ולהציג את עצמכם בקוראי ברקודים ממוחשבים. דבר זה חוסך זמן ומייעל תהליכים. בסוף היום חוזרים לעמדה זו.
  • אימות נתונים: מאבחן פסיכוטכני מאמת את כל הנתונים שיש לצה"ל עליכם – כתובת מגורים, השכלה, מצב משפחתי ועוד.
  • ראיון אישי: מדובר בשיחה שתסייע לצה"ל להתאים לכם את התפקיד המתאים לכם ביותר על סמך האישיות שלכם, וכמובן, תוצאות המבחנים שתעברו וצורכי הצבא.
  • בדיקה רפואיות: בתחנה זו רופאים יבדקו את הגובה והמשקל שלכם, תיערך בדיקת ראייה ותילקח בדיקת שתן.

מבחנים פסיכוטכניים

תחנה נוספת חשובה היא תחנת המבחנים הפסיכוטכניים שיקבעו את ציון הדפ"ר שלכם. הציון המשוקלל שתקבלו יעזור לצבא להתאים לכם תפקיד. המבחנים כוללים רמת שאלות המשתנה בעקבות התשובה האחרונה שלכם. כלומר, אם צדקתם – הרמה עולה, אם  טעיתם – הרמה יורדת. ישנם כמה סוגים של שאלות:

  • מבחן כמותי: זהו מבחן בנושאים שונים במתמטיקה: הסתברות, ממוצע, הסקה, אחוזים, גיאומטריה ועוד.
  • מבחן הוראות: תקבלו מספר הוראות מבלבלות שאחריהן תצטרכו לעקוב בקפדנות.
  • אנלוגיות מילוליות: שלוש מילים שלשתיים מהן יש קשר מסוים. תצטרכו לזהות את הקשר בין השתיים ולבחור מילה שמקיימת קשר עם המילה השלישית.
  • אנלוגיות צורניות: זהה למבחן אנלוגיות מילוליות רק עם צורות במקום מילים. תצטרכו לזהות את הקשר בין שתי צורות ולהתאים צורה נוספת לצורה השלישית.
  • חשיבה צורנית: תהיה לכם סדרה של צורות שתצטרכו להשלים את הצורה הבאה בתור על פי חוקיות מסוימת.

האם צריך להתכונן לצו ראשון?

אם אי פעם חשבתם שלא צריך להתכונן לבחינות אלו, חשבו שוב! הכנה לצו ראשון היא קריטית כיוון שלא כדאי להגיע לצו הראשון ולחטוף הלם מבחינות שלא ראיתם מעולם. בנוסף, הבחינות מתקיימות במסגרת זמן כלשהי, כלומר, יהיה עליכם לא רק לענות נכונה, אלא גם בזמן מוקצב. כמו כל בחינה אחרת, זה עוזר להתכונן לפני הבחינה כדי לדעת לקראת מה אתם הולכים וכדי להכיר כמה שיותר סוגים של שאלות. הצלחה במבחנים אלו תסייע לכם להתקבל לתפקידים נחשקים וליחידות מובחרות, כמו 8200, עתודה, רפואה, קצונה ועוד.

פרופילים בצבא

פרופיל בצבא הוא הציון המשוקלל שמועמדים מקבלים לאחר מבחני הפסיכוטכני, הבדיקות הרפואיות, הראיון האישי וכל קריטריון אחר שנקבע על ידי הצבא. ציון זה יעזור בקביעת סוגי התפקידים שתוכלו להתגייס אליהם:

  • פרופיל 97: הוא הפרופיל המקסימלי המאפשר שירות ביחידות המובחרות ביותר.
  • פרופיל 64: פרופיל המתאים לשירות כתומכי לחימה בתפקידים כגון לוחם מעברים ומפקד/ת כיתה.
  • פרופיל 45: פרופיל זה מתאים למועמדים הסובלים מבעיה רפואית שבגינה הם זכאים לפטורים ולהקלות.
  • פרופיל 25: פרופיל זה ניתן לאנשים שאינם כשירים לשירות צבאי מסיבות פיזיות או נפשיות, אך גויסו בהתנדבות.
  • פרופיל 21: פרופיל זה מאפיין מועמדים שאינם כשירים לשירות בצה"ל, מסיבות פיזיות או נפשיות.

לסיכום

במאמר זה הסברנו מהו הצו הראשון העומד בפני נערים ונערות המוזמנים ליום מיונים ראשון זה. זכרו שהצו הראשון יסייע לצבא לקבוע את תפקידכם ובכך להשפיע על שירותכם, ואולי אף על המשך חייכם. זכרו להתכונן היטב למבחנים הפסיכוטכניים ולשמור על בריאותכם, כך שתקבלו את הפרופיל הטוב ביותר שתוכלו לקבל.

לכל הכתבות מכל הנושאים באתר

נגישות